divendres, 25 de març del 2022

BARRI "CHINO", ABANS DE LA GUERRA CIVIL



Quins són els orígens del Barri Chino? Qui li va posar el nom? Quins carrers formaven part? Quins locals li van donar fama? Quina gent hi habitava? En aquest article intentaré explicar-ho.

Mapa del Barri Chino, anys 20-30



Va ser cap a 1925 quan Francisco Madrid va publicar un seguit d'articles al setmanari "El Escándalo" sota el lema de " 'Los bajos fondos de Barcelona". En un article sobre una coneguda taverna del carrer Arc de Teatre "La Mina. Juan el sereno" diu "La Mina es la gran taberna del Barrio Chino. Porque el Distrito Quinto como Nueva York, Buenos Aires o Moscú, también tiene su Barrio Chino" (1).

L'autor ens assenyala la zona que va de la caserna de les Drassanes al Carrer Arc del Teatre i del Paral·lel a les Rambles. Dins hi podem trobar el carrer Cid, Migdia (desaparegut) Portal i carrer de Santa Madrona, Peracamps, la Mina, Guàrdia, Montserrat i Lancaster. Aviat la premsa sensacionalista es va apropiar del nom i amb la postguerra es va ampliar la zona més amunt de Conde de Asalto (Nou de la Rambla) i el carrer Tàpies.

El barri estava habitat per obrers acabats d'arribar del sud, especialment Múrcia i Andalusia. Pels seus carrers i locals pul·lulaven traficants, estraperlistes, pistolers, anarquistes, mariners, soldats, prostitutes i transvestits. També hi baixava la "gente bien", malgrat ser assenyalada com "la zona de peor fama de toda la península", no dubtaven a entrar als seus perillosos locals.

Café Italiano. Papitu, 1912. Caricatura de BON. 

Republicans i anarquistes tenien un concepte pèssim de la zona, La Solidaridad Obrera, òrgan de la CNT, demanava dinamitar la zona, malgrat que els seus afiliats recorrien els seus carrers. La Campana de Gràcia parlava de brutícia, tavernes sòrdides i plenes de pispes.



IMATGES:

Carrer Migdia, 1933



    Frederic Ballel - Taverna La Mina. 1913



Opisso. Revista Estampa. 1929. Taverna del carrer Migdia



 Última Hora. 31.12.1935



Carrer Cid i la Criolla, ans 30. IEFC


Ambient del barri "Chino", 1933.  1933. Dibuix de Santsalvador.




(1) Madrid, Francisco. Sangre en Atarazanas. La Vanguardia libros.

Més: 

Villar, Paco. La Criolla, la puerta dorada del Barrio Chino. Ed Comanegra. 
Genet, Jean. Diari del Lladre Edicions 62. 

Blogs "No te quejarás por las flores que te he traído" 

L'Armari Obert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

GUY HOCQUENHEM, RACE D'EP